{ "title": "Böbrek Ağrısı Nedenleri", "image": "https://www.bobrekyetmezligi.gen.tr/images/bobrek-agrisi-nedenleri.jpg", "date": "22.01.2024 00:45:39", "author": "Kemal", "article": [ { "article": "
Böbrek ağrısı, enfeksiyon veya böbreklere etki eden farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle böbrek ağrısını ihmal etmek yanlış bir davranış olur. Daha çok bel ağrısı ve böbrek ağrısı birbiri ile karıştırılabilir. Oluşan ağrının böbrek ağrısı olup olmadığını anlamak pek kolay değildir ve böbrek ağrısını anlamak için ortaya çıkan diğer bulguları takip etmek gerekir. Böbrek ağrısı genelde sırtın tek tarafında, kaburgaların bitiş noktasında, halsizlik, ateş ve farklı idrar sorunları ile oluşum gösterebilir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu: İdrar yolu ile alakalı gelişen enfeksiyon, üriner sistemin herhangi bir bölümünde gerçekleşebilir. Yalnızca mesaneye bağlı gelişen enfeksiyon türleri oldukça ağrılı olabilir. Fakat oluşan enfeksiyon böbreklere kadar ulaşırsa sorun daha ciddi boyutlara ulaşabilir.

Böbrek Enfeksiyonu: Böbreklerde oluşan enfeksiyon özellikle mesane ve idrar yolunda oluşarak, böbreklere doğru ilerleyen bir enfeksiyon türüdür. Tedavisi ihmal edilmediği sürece oluşan enfeksiyon tehlikeli değildir. Fakat tedavi edilmediği sürece böbreklerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca oluşan bakteriler kana karışarak hayati tehlikeye neden olabilir. Böbrek enfeksiyonunda antibiyotik tedavisi uygulanır. Bazı vakalarda ise hastaneye yatmak gerekebilir. Böbrek enfeksiyonu oluştuktan bir müddet sonra, belirti vermeye başlar. Böbrek enfeksiyonuna yakalan kişide kısa bir süre sonra ateş, halsizlik, sırt ve yan tarafında ağrılar oluşmaya başlar.

Enfeksiyonların neden olduğu idrar yolu ile alakalı olduğu ve kadınların idrar yolu erkeklerden daha kısa olduğu için böbrek enfeksiyonuna erkeklere oranla kadınlar daha sık yakalanır. Genital bölge temizliğine özen göstermek ve gün içinde bol su tüketmek bu tarz enfeksiyonlar için alınabilecek önlemlerdendir.

Damar Sertleşmesi: Sağlığı yerinde olan damarlar oldukça esnek bir yapıya sahiptir ve kalpten diğer organlara oksijen ve gerekli besinleri taşıma görevi yaparlar. Fakat zamanla damar duvarları kalınlaşır ve esnekliğini kaybeder. Damar sertliği aslında kalp hastalığı olarak bilinmektedir. Fakat bedende bulunan farklı alanlarda atardamarlar etkilenebilir. Şayet bu etkilenebilecek damarlar böbreklere bağlı olan damarlar ise böbreklere gerekli kan akışı sağlanamaz. Bu durumda böbrek ağrısı ve farklı böbrek hastalıkları ortaya çıkabilir. Böbrek damarlarında gerçekleşen tıkanma yüksek tansiyon hastalığına yol açabilir.

Böbrek Taşı: Böbrek taşı şiddetli ağrıların yaşanmasına neden olabilmektedir. Ancak oluşan ağrının kaynağı böbrekler değildir. Taşlar böbreklerde durduğu sürece herhangi bir ağrıya yol açmaz. Eğer böbreklerden ayrılarak harekete geçerlerse şiddetli ağrılar oluşum gösterir. Böbrek taşı idrar kesesi ve idrar kanallarına ulaştığında şiddetli ve keskin böbrek ağrılarına neden olabilir.

Polistik Böbrek Hastalığı: Polistik böbrek rahatsızlığında böbreklerde kist grupları meydana gelir. Bu hastalık genelde kalıtsaldır. Böbreklerde oluşan kitler kanser ihtimali bulunmayan içi suya benzer bir sıvı ile dolu keseciklerdir. Bu hastalık nedeni ile daha çok böbrekler etkilenir ve ciddi böbrek ağrıları yaşanabilir. Ancak hastalık böbrekler ile sınırlı kalmayabilir. Karaciğer başta olmak üzere kistler diğer organlarda da oluşum gösterebilir. Polistik böbrek hastalığının en belirgin komplikasyonu hipertansiyondur. Hastalık nedeni ile oluşabilecek diğer önemli rahatsızlık ise böbrek yetmezliğidir. Bu hastalık ile, kişiler yıllarca herhangi bir şikâyet oluşmadan yaşamlarını sürdürebilirler. Ortaya çıkan ilk belirtiler yaşın ilerlemesi ile açığa çıkabilir.

Böbrek Ağrısının Diğer Neden Olur?
Böbrek ağrısı yaşamamak için bol su tüketmeye özen göstermek gerekmektedir. Ayrıca düzenli spor yapmak, tuzlu besinlerden uzak kalmak, sebze ve meyve tüketmek yararlı olacaktır.
" } ] }