{ "title": "Böbrek Ağrısı", "image": "https://www.bobrekyetmezligi.gen.tr/images/bobrek-agrisi.jpg", "date": "20.01.2024 05:08:40", "author": "Salih Göktuğ", "article": [ { "article": "Böbrek ağrısı pek çok sebebe dayalı olarak görülebilir. Hafif şiddette olabileceği gibi, kasıklara kadar inen ağrılar şeklinde de yaşanabilir. Ağrıların dikkate alınması gerektiğini unutmamak gerekir. Ciddi bir sorun sebebiyle yaşanma ihtimali fazladır. Ağrı önemli bir enfeksiyondan kaynaklanabileceği gibi, böbreklerin etkilendiği bir hastalık sebebiyle de olabilir. Bel ağrılarının böbrek ağrısı ile karıştırılma ihtimali oldukça fazladır. Böbreklerin alt kaburgaların hemen altında, karnımızın arkasında olduğunu bilirseniz, bel ağrısıyla karıştırmazsınız. Ağrı böbreklerden kaynaklanıyorsa, genellikle tek taraflı ve ateş, halsizlik belirtileriyle birlikte görülür. Hareketlerle birlikte azalma ve artma görülebilir. Sağlıklı böbreklere sahip olmak için, bol su içmek, tuzlu ve hazır gıdalardan uzak durmak, alkol ve sigarayı içmemek, egzersiz yapmak ve tansiyon problemlerini gidermek gerekir. Ağrılara sebep olabilecek rahatsızlıkları incelersek, aşağıdaki sonuçlara ulaşırız.

Böbrek ağrısına sebep olabilecek hastalıklar nelerdir?

İdrar yolları enfeksiyonu: Üriner sisteminin bir bölümünü etkileyen enfeksiyonlar böbreklere ilerlediğinde ağrılara sebep olacaktır. Kadınların daha fazla risk altında bulunduğu bu enfeksiyonların, böbreğe sirayet etmeden tedavi edilmesi gerekir. Antibiyotikler kullanılarak rahatlıkla iyileştirilebilecek bu sorunları ihmal etmeyiniz.

Böbrek enfeksiyonu (Piyelonefrit): Mesane ve idrar yollarından başlayarak, böbreklere kadar ilerleyen bir enfeksiyondur. Tedavi edilirse çabuk iyileşme ihtimali bulunmaktadır. Tedavi edilmediğinde böbreklerde kalıcı hasarlar bırakacak olan rahatsızlık, kan yoluyla yayılarak da hayati risk oluşturabilir. Enfeksiyon böbreklerde belirdikten sonra, sırt ve yan ağrısıyla beraber yaşanan ateş sebebiyle bunu belli eder. Kadınların idrar yolu kısa olduğu için, daha fazla etkilendikleri görülmektedir. Genital temizliğe önem vermek ve suyu fazla tüketmek korunmaya yardımcı olacaktır.

Böbrek taşları: Böbreklerde oluşan taşlar hareket etmediği sürece herhangi bir ağrıya sebep olmazlar. Taşlar idrar yollarına doğru ilerledikçe yoğun ağrılara sebep olacaktır. Hissedile bu ağrılar oldukça şiddetlidir. Sürekli olmasa da ara ara gelerek kişiyi oldukça rahatsız edecektir. Bulantı ve kusmanın eşlik ettiği ağrılar, taşların bulunduğu yerden çıkarılması ile son bulacaktır. Tedavide geç kalındığı takdirde, enfeksiyon oluşumuna sebep olabilirler.

Damar sertleşmesi (Arteriyoskleroz): Atardamarlar zaman içerisinde esnekliğini kaybederek, kalınlaşır ve daralır. Vücudun her yerindeki damarlarda bu sorunların yaşanması olasıdır. Damar sertleşmesi olan hastalarda, böbreklere yeterince kan akışı olmadığı için, ağrı ve böbrek hastalıklarının oluşuma sebep olmaktadır. Böbrek damarları tıkandıysa, yüksek tansiyon sorunları yaşanacaktır. Hastalığın ilerleyen dönemlerine kadar anlaşılmaması, tedavinin geç başlanmasına sebep olmaktadır.

Polikistik böbrek hastalığı: bu hastalarda böbreklerde kist oluşumları bulunmaktadır. Kalıtsal kökenli bir hastalık olduğu için, ailesinde bu sorunlar olan kişilerin kontrol altında olması gerekir. Kistler kanser riski taşımayan su dolu kesecikler olarak bilinir. Sadece böbrekleri değil diğer organları da etkileyebilir. Yüksek tansiyon sorununu da beraberinde getireceği için, takip edilmesi gerekir. İlk zamanlarda belirti göstermeyen hastalık, ileri yaşlarda ortaya çıkarak, böbrek yetmezliğine de sebep olabilir. Bu hastalıkta hissedilen ağrı künt ağrı şeklindedir.

At nalı böbrek: Normalde ayrı olması gereken böbrekler, bazı kişilerde doğuştan at nalı gibi birleşik olabilmektedir. Böbreklerin bitişik olmasından dolayı idrar geçişlerinde sorunlar ve tıkanıklıklar meydana gelmektedir. Bu tıkanıklıklar böbreklerde ağrılara sebep olmaktadır.

Böbrek kanseri: Böbrekte görülen kötü huylu tümörler sebebiyle, yoğun özellikli ağrıların yaşanması kaçınılmazdır. Sigara içenlerde daha fazla rastlanan bu durum, kan ve idrar tahlilleriyle tanı konularak, cerrahi yöntemlerle tedavi edilmelidir.

Böbrek büyümesi (Hidronefroz): Böbrekte idrarı toplamaya yarayan sistemlerin büyümesiyle fazlalaşan idrarın böbreğe baskı yapması sonucunda yaşanan bir rahatsızlıktır. Tek böbrekte göründüğünde teşhisi geç olan hastalık, teşhis edildiğinde tıkanmalar giderilerek hastanın normal hayatına dönmesi sağlanır. Ağrı, bulantı, kusma ve karında şişlik ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır.

Böbrek kanamaları: Hastalıklara bağlı olarak gelişebilecek bir durumdur. Bu yüzden ağrılarınızı dikkate alarak, hastalıkları tedavi ettirmeniz önemlidir.
" } ] }