{ "title": "Böbrek Nakli Sonrası", "image": "https://www.bobrekyetmezligi.gen.tr/images/bobrek-nakli-sonrasi.gif", "date": "19.01.2024 14:16:04", "author": "İltemir", "article": [ { "article": "
Böbrek nakli sonrası, hastaların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmesi için kontrollerine dikkat etmeleri, ilaçlarını düzenli kullanmaları, bol su içmeleri ve genel sağlık kurallarına uymaları gerekir. Nakil merkezinden verilen takip programı hastalara yardımcı olacaktır. Özellikle nakilden sonraki ilk sene her şeye dikkat edilmelidir. Bu süreç en fazla sorunun yaşandığı dönemdir. Bundan sonra hastalar tam olarak sağlıklarına kavuşabilirler. Takipte olan hastalar tetkikler için düzenli kan verirler. Bu tetkiklerle yeni böbreğin fonksiyonları takip edilir ve kullanılan ilaçların dozları ayarlanır. Hastalarda kontrollerin sıklığını doktorun isteği ve hastanın durumu belirler.

Böbrek nakli sonrasında hastalar neler yapmalıdır?
Böbrek nakli sonrası ilaç kullanımı

Nakilden sonra hastalar bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar ile geçici süre kullanılan antibiyotikler kullanır. Gerekli olursa bunlara tansiyon ilacı, kolesterol ilaçları ilave edilebilir. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaçların kullanılması böbreklerin sağlığı için önemlidir. İlaçların kullanımı hastalara bir çizelgeyle verilir. Hastaların bunlara uymaları, doğru zamanda ve dozda içmeleri gerekir.

Hastaların doktorlarını aramaları gereken durumlar
Böbrek nakli sonrasında enfeksiyon belirtileri nelerdir?

Nakil sonrasında hastaların en fazla önemsemesi gereken sorunlardan birisi, enfeksiyonların olması halinde doktorla iletişime geçmektir. Enfeksiyon nakilden birkaç ay sonra ya da yıllar sonra olabilir. Halsizlik, ateşin 37,5 derecenin üstüne çıkması, burun akıntısı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sıkça görülebilir. Bunlarda dinlenmeleri uygun olacaktır. Ancak idrar yaparken yanma, uzun süren ishal, öksürük, bulantı ve kusma, 38 derece ateş, titreme, kas ağrısı gibi etkiler olursa, mutlaka doktora gidilmelidir. Enfeksiyonlardan korunmak için, halka açık yerlerden uzak durmak, kişilerden yakın temastan sakınmak, temizliğe dikkat etmek, hayvanlardan uzak durmak ve besinlerin temiz olmasını sağlamak gerekir.

Böbrek nakli sonrasında rejeksiyon (Organ reddi) belirtileri nelerdir?

Böbrek naklinden sonra organ reddi çok düşük oranda olsa gözlenebilir. Bu genellikle kan tetkikleri sırasında kreatinin düzeyindeki artışla belirlenir. Bunun erken tespit edilmesi ve iyi takip edilmesi halinde tedavi edilmesi sağlanabilir. Nakil sonrasında bu nedenle kontroller ihmal edilmemelidir. Aşağıdaki belirtiler varsa, kontrolleri beklemeden doktora görünmekte fayda vardır.
Böbrek nakli sonrasında beslenme

Nakilden sonra hastalar normal sağlıklı kişiler gibi beslenebilir. Diyalize girerken yiyemedikleri besinleri yiyebilirler. Ancak kilo almamaya dikkat etmeleri gerekir. Bu nedenle karbonhidratlı besinlerden ziyade, sebze ve meyve tüketimine ağırlık vermeleri gerekir. Yiyecekleri aşırıya kaçmadan tüketmeleri gerekir.
Böbrek nakli sonrasında sosyal yaşam

Nakilden sonra hastalar ilaçlarını alarak aktif bir şekilde yaşama başlayabilir. Bu aşamadan sonra, hastalar yaşamın tadını çıkarmaya başlayabilirler. Kısa sürede yürüyüşlere başlayabilir, kalabalık yerlerden uzak durarak ulaşımla arkadaşlarınıza gidebilirsiniz. Her gün tempolu yürüyüşler yapabilir, hafif egzersizlere başlayabilirsiniz. Evde bisiklet çevirebilir, dışarıda yüzme gibi etkinlikler yapabilirsiniz. Bunlar yaşama bakış açısını olumlu olarak değiştirebilir, stresin azaltılmasında etkili olur. Hem de obezite, kalp ve şeker hastalığını önlemede etkili olur. İlaçların düzenli kullanılması, bol sıvı alınması gibi temel kurallara uyularak, sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.
" } ] }