{ "title": "Böbrek Taşı Belirtileri", "image": "https://www.bobrekyetmezligi.gen.tr/images/bobrek-taşı-belirtileri.gif", "date": "21.01.2024 13:08:17", "author": "Altınbike", "article": [ { "article": "
Böbrek Taşı Belirtileri, Böbrekler vücudun en önemli organlarıdır. Oldukça sık görülen bir hastalık olan böbrek taşı ile alakalı sorunu olmayanlar bile bu durumun ne kadar sancılı olabileceğini ve taş düşürenlerin pek çok sıkıntı çektiğini duymuştur. Ailesel yatkınlığın taş oluşumu üzerinde etkeni bilinmektedir. Böbrek taşı mineral kitle parçacıklarının idrar birikim yerlerinde birleşmesiyle meydana gelir. Yani böbrekler vücutta oluşan ya da vücuda giren atıkları kandan temizleyerek idrarla atılmasını sağlar. Bu atıkların idrar içerisinde çok fazla oranda yoğun olursa böbreğin içine çöker ve birikmesine yol açar. Söz konusu böbreğin içinde biriken bu atıklar büyüyerek böbrek taşlarını meydana getirir. Böbrek taşları genelde bir buğday tanesi kadar olabileceği gibi bir ceviz kadar da olabilir. Çok sancılı ağrılı olan bu hastalıkta dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlardan en önemlileri, yeşil yapraklı kum içeren çiğ sebzeler mutlaka iyi yıkanmalıdır. Günde 2-2,5 litre su içilmesine özen gösterilmelidir. Hayvansal gıdalar fazla tüketilmemelidir. Düzenli egzersiz ve spor yapılmalıdır. Böbrekte taş oluşumu olan kişilerin de ilaçla tedavileri yapılmalıdır. Çünkü bu ilaçlar taş oluşumunu yavaşlatır. Böylece taşın idrarla birlikte mesaneden kolay atılmasını sağlar.

Böbrek Taşı Tanısı Nasıl Konur? Böbrek taşı tanısında, çeşitli görüntüleme metotları ve laboratuvar tetkikleri yapılır. Röntgen filmi ile böbrek taşı görülüyorsa tanısı da yapılabilir. Bu film çekilme sırasında öncelikle hasta yatırılır. Ancak bütünüyle taş oluşumu röntgen filminde görülmeyebilir. Yalnız bütünüyle taşların görülebildiği sistem bilgisayarlı tomografidir. Böbrekte ve idrar yollarında taş olduğunu doğrulamak üzere en iyi yöntem olarak kullanılmaktadır. Böylece taşın boyutu, şekli ve yeri konusunda buralarda taş varsa başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu arada damar içi piyelogram yöntemi dahilinde ultrason \"gebelikte radyasyonu önlemek amaçlı\" uygulanır. Damar içi piyelogramda damar içine bir ilaç enjekte edilir. Bu ilaç böbrekten ve idrardan geçeceği için taşın kimyasal yapısı, idrarda kan olup olmadığı ve enfeksiyon bulunup bulunmadığı hakkında bilgiler verir.

Böbrek Taşı Belirtileri; Böbrek taşları zaman içinde yavaş yavaş oluşurlar. Zaman zaman küçük belirtiler verebilirler. Fakat belli bir boyut ve pozisyona ulaştığı zaman ani olarak belirtiler ortaya çıkar. Böbrek taşı oluşurken genelde bir bulgu vermez. İdrarın mineral kristalleri birikir ve boyutları büyümeye başladıkça, taş bulunduğu yerden oynar ve idrar yollarında hareket etmeye başlar. Şayet taşın boyutları, idrar yollarının çapından küçük ise böbrek taşı bir bulgu vermeyebilir ve idrar yaparken de fark edilmeden düşürülür. Böbrek taşı \"üreter\" adı verilen, böbrek ile idrar kesesi arasındaki bağlantıyı sağlayan ince kanal içinde takılırsa ya da enfeksiyona sebep olursa belirti vermeye başlar. Taş kanalı tıkadığında, gerisinde biriken idrarın yarattığı basınç ağrıya sebep olur. Bu ağrı, renal kolik adını alır ve çok şiddetli bir ağrıdır.

Taşlar böbrekte ise, böğür ağrısı yapar. Üreterdeyse genelde kasık bölgesinde ve idrar yapılan bölgede ağrı yapar. Böbrek taşı ne tarafa yoğunlaşmışsa ağrı o tarafta yoğunlaşır. Tipik olarak ağrı gelip-geçici ve azalıp-çoğalan niteliktedir. Ağrı atakları taşın yerine ve hareketine göre değişebilir. Şiddetli ağrı genelde 20-60 dakika arasında sürebilir. Böbreklerde hissedilen ağrının şiddeti, böbrek taşlarının çokluğu ve büyüklüğü ile rahatsız eder. Bazı kişilerde ise böbrek ağrıları hiç belirti ya da ağrı vermeden oluşur. Burada biriken idrarda mikroorganizmalar da üreyebilir. Bu durumda da idrar yollarında enfeksiyon meydana gelmeye başlar. Tüm bunlar böbrek taşı düşürülürken görülen belirtilerin sebebidir.

Böbrek Taşı Medikal Tedavisi; Medikal tedavide 5 mm'ye kadar olan taşlar için verilen ilaç tedavisi ve bol sıvı alımı ile düşürülür. Daha büyük taşları düşürme ihtimali çok daha düşüktür. Taşların büyümesini engellemek için bir ilaç tedavisi gerekip gerekmeyeceğini, hekiminiz fosfat içeren bir preparat da önerebilir. Böbrek taşı şikâyetleri yeni başladığı andan itibaren bir cerrahi tedavi yöntemi uygulanmaz. Başlangıç aşamasında olan böbrek taşı oluşumunun kendiliğinden geçmesi beklenir. Bu sırada bol bol su içilmesi gerekir. Fakat böbrek ağrısı olduğunca şiddetli ise kişi hastaneye kaldırılır. Cerrahi tedavi gerekirse hastalığın ciddiyetine göre taş kırma metodu uygulanabilir. Bu yöntemle beraber üreteroskopi yöntemi ile bir endoskop aracılığı ile idrar kanalında ilerleyerek, tıkanıklığa sebep olan taş çıkartılır.
" } ] }