{ "title": "Böbrek Taşı Nedir", "image": "https://www.bobrekyetmezligi.gen.tr/images/bobrek-tasi-nedir(1).jpg", "date": "21.01.2024 15:34:14", "author": "Ergalip", "article": [ { "article": "
Böbrek taşı, idrar ile organizmadan atılan bazı maddelerin böbrekte, kristal şekline benzer tortuşmalardan meydana gelen bir hastalık türüdür. Böbrek taşları kişide bir kere görüldükten sonra, tiplerine ve ebatlarına göre böbrek koliklerine sebebiyet verebilirler. Ayrıca, taşlar böbrekte ya da idrar yolarında durarak git gide büyüme gösterip, tehlikeli komplikasyonlara neden olurlar.

Böbrek taşları neden olmuştur

Böbrek taşları, çok az erime gösteren ve idrarla atılan maddelerden meydana gelmiştir. %85-90'ı kalsiyum (Fosfat, oksalat, kalsiyum karbonat) içeren birtakım tuzlardan oluşur. Ayrıca görülen bu taşlar, ürik asit ve sistin'den de oluşabilmektedir. Diğer şekilleri kişilerde çok nadir görülür ve klinik özellikleri azdır.

Böbrek taşları neden olur?

Yapılan son analize göre böbrek taşlarının oluşmasının nedeni, kendilerini meydana getiren maddelerin miktarı ile suda eriyebilmeleri arasında görülen orantısızlıktır. İdrarlar, genelliklerine göre çok veya az eriyebilen çeşitli maddelerin karmaşık bir eri yeğidir. Bu maddelerin erime yetenekleri, konsantrasyonlarına, ısılarına ve idrarın asidite derecesine bağlıdır. Bu maddelerden oluşan her tuz için belirli bir koyulaşma oranı bulunmaktadır. Bu oranın üzerine çıkıldığında tuzlar da koyulaşma ve tortulaşma oluşur ve böbrek taşını meydana gelir. İşte en fazla görülen böbrek taşlarının daha az eriyebilen maddelerden meydana gelmesi bu yüzdendir.

Börek taşının analizi nasıl olur?

Herhangi bir laboratuar, taşın kimyasal analizini yapabilmektedir. Ancak taşın bünyeleri fazla karmaşık olduğu için, örneğin nükseden taş durumlarında, hastalık üzerinde uzmanlaşmış üniversitelere ve hastanelere gitmek daha yararlı olacaktır.
" } ] }