{ "title": "Hamilelikte Böbrek Ağrısı", "image": "https://www.bobrekyetmezligi.gen.tr/images/hamilelikte-bobrek-agrisi.gif", "date": "19.01.2024 14:49:50", "author": "Lâyiha", "article": [ { "article": "Hamilelikte böbrek ağrısı, gebelik döneminde organlarda oluşan değişimlerden ve hormonlarda yaşanan farklı sorunlar sebebiyle baş gösterebilmektedir. Gebelik döneminde uterusun büyümesiyle idrar alanlarının genişlemesi ve gebelik hormonlarının gevşetici özelliği sebebiyle en sık karşılaşılan idrar problemleri ultrason ile idrar kesesinin görülmesiyle önlenebilmektedir.

Gebelik boyunca kan değerleri gözlendiğinde üre ve karatin seviyesinde düşüş gerçekleşirken sağ böbrek sol böbreğe göre daha fazla büyüme göstermektedir. Bu genişleme doğumdan 1 2 ay sonra düzelme göstermektedir. Idrar yollarında sık sık enfeksiyonun gözükme sebebi olarak ise idrar kesesinin aşırı genişlemesi ve böbreklere doğru idrar kaçmasının gerçekleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu idrar kesesinde bakteri üremesini arttıracağından erken doğumu tetikleyebilmektedir.

Piyelonefrit adı verilen böbrek enfeksiyonun oluşmasına ise idrar enfeksiyonları sebep olmaktadır. Hastaların sistik şikâyeti ile doktora gitmeleri üzerine hastalık 3 10 gün arasında değişim gösteren antibiyotik tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Gebelikte sıklıkla karşılaşılan böbrek ağrılarının çeşitlerinden ve sebeplerinden bahsedecek olursak;

Akut böbrek enfeksiyonu

Israr kesesinin genişleyerek böbreklere taşması sonucu oluşan bakterilerin böbrekleri tutması sonucu oluşan enfeksiyon çeşididir. Gebeliğin ikinci 3 aylık döneminde özellikle sağ böbrekte meydana gelen bu enfeksiyon çeşidinde bel ağrısı, yüksek ateş ve titreme belirtileri meydana gelmektedir. Hastalığa koloni basili bakterisi sebep olurken doktora başvuran hastalar özellikle sistit belirtiler ile karşılaşmaktadır. Tanının tam olarak konması için ve apandisit, rahimde miyom gibi durumlarla karıştırılmamalı için hastadan kan ve idrar tahlili mutlaka istenmelidir. Gereken tahlillerin yapıldığı ve kesin tanı konan hastalara oral antibiyotik tedavisi uygulanmalı ve tekrarını önlemek için her gece yatmadan nitrofurantoin kullanımı önerilmektedir.

Kronik böbrek enfeksiyonu

Akut böbrek enfeksiyonunun devamı niteliğinde olan bir gebelik rahatsızlığıdır. Bu durum belirti vermeden ilerleyecek böbrek yetmezliği sonucuna ulaşmayı sağlamaktadır. Bu gibi durumların olmaması için gebelere sık sık idrar kültürü yapılmalıdır.

Gebelikte böbrek taşları

Kadınların metabolizmasının erkek metabolizmasına göre değişim göstermesi böbrek taşları açısından da farklılık oluşturmaktadır. Kadınlarda yüzde 80ini kalsiyumların oluşturduğu böbrek taşları erkeklere göre daha fazla bulunmaktadır. Tedaviyi destekleyici olarak bol bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir. Ağrı kesicilerin ağrıyı dindirmede yetersiz kaldığı zaman ise böbrek taşlarının ameliyatla tek tek çıkarılması gerekmektedir.

Gebelikte Hidronefroz

Gebelik döneminde idrar enfeksiyonları, böbrek taşları ve idrar yollarında darlık durumları sonucu ortaya çıkan rahatsızlıktır. Özellikle karın ve böğrü bölgesinde ağrıya sebep olan bu rahatsızlık durumunun belirtileri ise kusma ve bulantı şeklinde görülmektedir. Ultrasonla görülebilen bu gebelik rahatsızlığında şikâyet olmasa bile mutlaka takip edilmesi gerekmektedir.
" } ] }