{ "title": "Polikistik Böbrek", "image": "https://www.bobrekyetmezligi.gen.tr/images/poliskistik-bobrek.gif", "date": "21.01.2024 11:18:19", "author": "Faris", "article": [ { "article": "Polikistik böbrek, bu rahatsızlık her iki böbrekte çok sayıda kistle görülen, karaciğer ve pankreas gibi organlarda da kistlere sebep olabilir. Bu hastalıktan sorumlu olan 2 farklı gende gelişmiş mutasyonlardır. Toplumda böbreklerde oluşan az sayıdaki iyi huylu kistler son derece yaygındır. Böbreklerde çok sayıda kistin olması halinde ise kronik böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek otozomal dominant polikistik böbrek hastalığı oluşumu düşünülmelidir. Bu hastalıktan sorumlu olan PKD1 ve PKD2 adındaki iki gendir. PKD2 geninde oluşan mutasyonlardaki kist oluşumu ve böbrek yetmezliği ileri yaşlarda etkili olurken, PKD1 genindeki mutasyonlar daha genç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Kistlerin meydana gelmesiyle hem sayısı hem de boyutu artarak böbrek fonksiyonlarının kaybına neden olacak hastalık oluşur. Hastalık yapılacak ultrason tetkikiyle konulmaktadır.

Polikistik böbrek hastalığının görülme sıklığı

Bu rahatsızlık en sık görülen kalıtsal özellikteki böbrek hastalığıdır. Buna her 500-1000 doğumda bir rastlanmaktadır. Erkek ve kadınlarda aynı oranlarda görülür. Ailede anne ve babanın herhangi birinde bu rahatsızlık varsa, çocukta görülme riski %50 kadardır.

Polikistik böbrek hastalığında klinik bulgular

Böbreklerde oluşan bulgular
Böbreklerin dışında oluşan bulgular
Polikistik böbrek tedavisi nasıl yapılır?

Rahatsızlığın tedavisi buna bağlı olarak ortaya çıkan kanama, ağrı, taş, enfeksiyon, hipertansiyon ve böbrek yetmezliği etkilerine yönelik yapılmaktadır. Hastaların öncelikle ultrason ile taraması yapılmalıdır. Hipertansiyon etkisi varsa, bunun tedavi edilerek dengelenmesi gerekir. Kistler yakından takip edilerek, böbrek yetmezliği gelişimine engel olunmalıdır. Böbrek yetmezliği gelişmiş hastaların diyaliz tedavisi yapılmalıdır. Hastalara hemodiyaliz ya da periton diyalizi uygulanabilir. Ancak kistler nedeniyle böbrekleri ve karaciğeri büyümüş olan hastalarda periton diyalizi uygulaması sorun yaratabilir. Hastalar için en uygun olan tedavi şekli böbrek nakli yapılmasıdır.

Böbrek nakli olacak hastalarda dikkat edilmesi gerekenler

Bu hastalarda yapılacak böbrek naklinin başarısı için, canlı verici akrabalardan yapılacak nakillerde polikistik böbrek rahatsızlığın olmamasına dikkat etmek gerekir. Nakil öncesinde kistler bulunan böbreklerin çıkarılması gerekir. İleri derecede böbrekleri büyüyen hastaların ya da enfeksiyon olan hastaların böbrekleri daha önce çıkarılabilir. Bu hastalarda divertikül gelişimi daha fazla olduğundan, nakil öncesinde tarama yapılması gerekir.
" } ] }