Böbrek Üşütmesine Ne İyi Gelir?
20 Temmuz 2024

Böbrek Üşütmesine Ne İyi Gelir?


Böbrek üşütmesi, şiddetli böbrek ağrısına neden olan bir rahatsızlıktır ve bu durum, hastaların ciddi rahatsızlıklar yaşamasına yol açabilir. Böbrek ağrıları bazen böbrek taşı ya da böbrek yetmezliği gibi daha ciddi durumlarla karıştırılabilmektedir. Böbrek üşütmesi genellikle sırtın açık kalması, ayakların üşütülmesi gibi nedenlerden kaynaklanır. Hastalarda ilk olarak şiddetli böbrek ağrısı, sıkça idrara çıkma ve idrar yaparken zorlanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Gerekli görüldüğünde ilaç tedavisine başlanabilir. Bunun dışında evde alınacak önlemler ve bazı bitkisel kürler de böbrek üşütmesine iyi gelebilir. Böbrek üşütmesinin sıkça tekrarlaması halinde, kalıcı hasarlara engel olmak için daha dikkatli olunmalıdır.

Böbrek Üşütmesine İyi Gelen Öneriler

Sıcak Su Torbası: İlaç tedavisi uygulanan hastalar, aynı zamanda sıcak su torbasından da faydalanabilirler. Bu yöntem, böbrekleri ve ayakları sıcak tutma amacıyla kullanılabilir.

Pirinç Tüketimi: Pirinç, potasyum açısından düşük bir orana sahiptir. Vücut için gerekli olan potasyumun fazlası böbreklerden filtre edilerek atılır. Fazla potasyum alımı, böbrek üşütmesi sırasında böbreklerin daha fazla yorulmasına neden olabilir. Bu nedenle hastaların yüksek potasyum içeren karbonhidratlardan ziyade bu dönemde pirinç tüketmesi tavsiye edilir.

Soya Proteini Almak: Fosfor minerali, kemik sağlığı açısından önemlidir ancak fazlası kemik sağlığına olumsuz etki edebilir. Alınan fazla fosfor, vücuttan böbrekler aracılığıyla atılır. Böbrekleri yoracak ve dokuları yıpratacak fazla fosfor alımından kaçınılmalıdır. Bu nedenle, böbreklerin sağlığına kavuşması için fosfor içeren besinlere sınırlama getirilmelidir.

Sodyum Oranı Düşük Beslenme: Sodyum yani tuz alımının azaltılması gerekir. Fazla tuz böbrekler aracılığıyla atılır. Böbreklerin rahatsız olduğu dönemde hastaların tuz tüketimine dikkat etmeleri tavsiye edilir.

Böbrek Üşütmesine İyi Gelen Bitkisel Öneriler

  • 1 fincan kaynamış suyun içine, ince kıyılan 2 çay kaşığı sinir otu konularak demlenir. Her gün 3 defa bu karışım içilebilir.
  • 2 iri boy soyulmuş kuru soğanı, yarım litre ılık suyun içine koyarak 8 saat kadar bekletin. Bu karışımı aç karnına günde 3 defa 1 kahve fincanı kadar için.
  • 2 çay kaşığı acı pelin otunu, 1 su bardağı kaynar suya koyun. Kısa süre demlendikten sonra süzerek, günde 3 defa için.
  • 1 çay kaşığı ısırgan otu, 1 fincan kaynar suda demlenir. Karışım süzülerek içilir.
  • Lahana yaprakları önce kaynar suyun içinde yumuşatılır. Bunlar böbreklerin üzerine sarılır. Lahana yaprakları soğuduktan sonra yenisiyle değiştirilmelidir.
  • 1 çay fincanı kaynamış suyun içine ince kıyılan 1 çay kaşığı koyun otu konularak demlenir. Daha sonra süzülerek içilir.
  • 1 litre suya 1 yemek kaşığı karabaş otu ile 1 su bardağı arpa konur. Bu malzemeler kaynatılır. Süzüldükten sonra her gün 3 defa 1 çay bardağı içilmelidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları

Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları

Böbrek Yetmezliği Belirtileri

Böbrek Yetmezliği Belirtileri

Popüler İçerikler

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böbrek Taşı Belirtileri

Böbrek Taşı Belirtileri

Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri

Böbrek Yetmezliğinin Nedenleri

Hemodiyalizin Faydaları Nelerdir?

Hemodiyalizin Faydaları Nelerdir?

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur

Böbrek Taşı Nasıl Oluşur

Böbrek Nakli Nasıl Yapılır ve Zararları Nelerdir?

Böbrek Nakli Nasıl Yapılır ve Zararları Nelerdir?